Работилница Седянка има за цел да съхрани българските традиции и занаяти, както и българската шевица в част от тях. Известно е, че от векове българката се е грижела за облеклото на семейството, от нейната сръчност са зависели как ще бъде украсено това облекло. До преди 50-60 години все още в домовете ни се срещаха покривки за маси, стенни килимчета, възглавнички с ръчна българска бродерия, жените също имаха в гардероба си поне една бродирана блуза, в съвремието ни обаче, българската шевица е все по-изолирана.

P1140841В националната ни шевица има изобилие от символи: за омилостивяване, за прогонване на зли болести и изцеление, срещу уроки и лоши очи. За плодовитост при жената, плодородие на полето, за здраве на децата. Всеки мотив си има свое място и значение. Поставени върху дреха или като домашна украса – празнична или делнична – те изпълняват своето предназначение. В миналото, за вяра и надежда, днес като първоизточник на красотата и своеобразна естетика, характерни за българския бит и чисто женските умения.

Нека върнем българското!

P1140956a P1140956

Работилница Седянка разработи комплекти за бродерия тип гоблени, с български шевици, с лесно изпълними бодове, за да могат повече дами да се включат в нашата инициатива, купувайки си ги, бродирайки ги и след това – радвайки им се на стените в домовете си.