P1040128aМного изследователи   на дантелата  приемат, че тя е създадена  през  ХV-ХVІ век  във Венецианската  търговска република. Във Венеция възниква шитата с игла дантела, а в северна Италия около Милано и Торино  възниква совалковата дантела. Всяка нишка е прикрепена към  малка пръчица и  нишките са фиксирани около иглички, които са забодени на възглавничка. Постепенно дантелите завладяват кралските дворове на цяла Европа, стават символ на положение в обществото, власт и красота.

Цилиндър за совалкова дантела
Цилиндър за совалкова дантела

В България  совалковата дантела идва  след Освобождението ни и е  известна като калоферска дантела, по името на град Калофер, където  е изработвана много майсторски от жителките на града.

Статив за цилиндър
Статив за цилиндър
Совалки
Совалки

Совалковата дантела в България се изработва на  цилиндър, върху който се поставя  модел. Моделът е нарисуван върху хартия и се закрепва на цилиндъра с карфици. Самият цилидър стои на статив. Конеца за направата на дантелите се навива на дървени  совалки. В България обикновено се работи със совалки, съставени от две части: сърце и палте. Конецът се навива на сърцето и се покрива от палтето, за да не се  зацапва по време на работа.

В горната част на сърцето има пъпка, около която конеца се заклупва и по време на работа при леко дръпване се отпуска. За направата на дантела се използват различни конци-памучни, ленени, копринени, синтетични и др.

В зависимост от желаният ефект може дебелината да е различна.

Модел на типична калоферска дантела
Модел на типична калоферска дантела

В миналото калоф ерските майсторки са работели  дантелата в  екрю,бело и черно .  Вече се работи с много цветове,с различни дебелини на конците като всеки майстор влага собствените си виждания при изработване на дантелите.В процеса на изплитане на дантелата конеца се прикрепва към модела с помоща  на карфици.

Съвременна интерпретация на совалкова дантела
Съвременна интерпретация на совалкова дантела

След като дантелата е готова може да бъде колосана и  да се свалят карфиците. В работата си  майсторките използват напръстник, кука ,ножица.

Първото училище по совалкова дантела е открито в Калофер през  1910 година и е  съществувало до 1933 година.  В град Елена също е имало обучение по дантела в Стопанското училище, като там се е изучавала до закриването му през 1956 година.